GENEALOGIE VAN HET GESLACHT VAN OERS Sluiten       
Vorige       
DE JONG Cornelia ( A9.15.1 ) A10.8

HENDRIKUS JOHANNES WIJNANDUS VAN OERS
o 22.03.1953 Waalwijk
b Magazijnchef
+

zv Franciscus en Johanna Kuijsters
CORNELIA ANGENITA DE JONG
o 21.02.1959 Drunen
x 04.07.1980 Drunen
+


1. JEROEN
      o 10.05.1984 Waalwijk
      +
DENISE JOHANNA CORNELIA PETRONELLA MONSIEURS
o 02.03.1989 Tilburg
r 22.04.2008 Waalwijk
+
2. MARK
      o 10.06.1987 Waalwijk
      +Hennie

Cornelia de Jong

Jeroen

Mark

 

Hendrikus Johannes Wijnandus en Cornelia Angenita de Jong

 

Jeroen en Denise

Registratie partnerschap van Jeroen en Denise

 


Na het overlijden van hun vader hebben de beide broers Hendrikus [ Hennie ] en Johannes [ Hans ] in 1995 een begin gemaakt met het restaureren van de miniatuurkermis welke jarenlang op de zolder van het ouderlijk huis opgeslagen had gelegen en in de loop der jaren danig had geleden.
Veel houtwerk en karton was krom getrokken en ook de bedrading van de verlichting moest vervangen worden. Veel tijd voor al dat werk was er niet, wat niet wegneemt dat de interesse voor de kermis van beide broer altijd een enorme stimulans is geweest.
Al voordat zij konden beschikken over de echte kermisminiaturen van opa knutselde zijzelf hun eigen kermis in elkaar.. Hiervoor werden onder andere de destijds populaire Bambino bouwstenen gebruikt, maar ook Lego, Meccano, Sio Montage, hard karton, papier en natuurlijk het onmisbare stopverf.
In speelgoedautootjes vervoerden zij deze kermis van midden in de slaapkamer naar de overwinterings plaats onder hun bed. Vaak was het gewoon prulwerk en vielen de attracties van armoede uit elkaar. Als opa dan op Zaterdag kwam koffiedrinken moest hij altijd mee naar de slaapkamer om de zelfgebouwde kermis te inspecteren. Meestal moest hij wel lachen bij het aanschouwen van weer een nieuwe primeur, maar hij vond het altijd prachtig en gaf regelmatig aanwijzigingen, zodat de kwaliteit van de attracties in de loop der tijd toch steeds beter werd.
Zo kwam er na enige tijd een echt werkende draaimolen tot stand, die werd aangedreven door het mechanisme van een oude koffergrammofoon.

Na verloop van tijd kwam er ook verschil in interesse voor de kermis bij beide broers.
Hennie ging zich steeds meer interesseren voor de achtergronden van het kermisbedrijf en zijn geschiedenis en begon met het aanleggen van een kermisdocumentatie.
Alhoewel Hennie zijn broer Hans zoveel mogelijk probeerde te helpen stond de documentatie voorop.
Momenteel ( 1995 ) beschikt hij over zo'n 300 documentatiemappen, gerangschikt naar kermisfamilies, kermissteden, kermisattributen en alles wat direct of indirect met de kermis te maken heeft.
In circa 50 kermis- en circusboeken, 2500 foto's en rond de 6000 dia's is alles op consentieuze- en overzichtelijke wijze samengevat, voorwaar een bezit met zeer veel culturele waarde.
Daarom is het bijzonder sneu dat zijn streven om zowel de gehele miniatuurkermis, met al zijn randgebieden, plus de gehele documentatie, in een kermismuseum in Tilburg, de kermisstad bij uitstek, onder te brengen, door dom ambtenaarlijk gedoe niet is te realiseren.
Dit culterele erfgoed had in het in 1997 leegstaande gebouw van de voormalige Koninklijke Textielfabriek AaBe, qua architectuur ook een monumentaal gebouw in de Tilburgse wijk Oerle, een geweldige uitstraling kunnen hebben.

 

Hennie in zijn kermis wereld

 
top      

www.geslacht-vanoers.nl