GENEALOGIE VAN HET GESLACHT VAN OERS Sluiten       
Vorige       
HUISMAN Sonja ( A9.15.2 ) A10.9

JOHANNES HENDRIKUS FRANCISCUS VAN OERS
o 24.06.1954 Waalwijk
b Electromonteur
+

zv Franciscus en Johanna Kuijsters
SONJA HELENA HUISMAN
o 13.01.1957 Delft
x 30.11.1979 Waalwijk
+


1. ARNO
      o 24.06.1984 Waalwijk
      +
2. YVONNE
      o 24.09.1987 Waalwijk
      +



Johannes en Sonja bij hun huwelijk

zoon Arno en dochter Yvonne

 

het gezin na het smullen

Hans ziet Abram

 


In tegenstelling tot zijn broer Hennie, die meer ge´nteresseerd was in de geschiedenis en documentatie van het kermiswezen, was Hans de echte modelbouwer van de twee en had altijd wel de soldeerbout en de figuurzaag bij de hand.
Hij bouwde in de loop der jaren nog verschillende miniaturen, waaronder een spookhuis en een snelheidsmolen, maar was over het resultaat toch meestal niet echt tevreden. In 1977 zag hij op de kermis te Loon op Zand een attractie die hem erg boeide, de zgn. " Blue Bob ", een snelheidsmolen van H.van der Oord - Vermolen, waarbij de gondels enorm uitzwaaiden.
Hans kreeg meteen jeuk aan zijn handen, maar het zou door de beperkte vrije tijd nog enige jaren duren voor dat hij met de bouw begon. Na zo'n 1000 werkuren was de molen gereed, compleet met 460 lampjes, een woonwagen en diverse pakwagens. De totale materiaalkosten bedroegen ongeveer 1500 gulden.
Na de " Blue Bob "begon Hans vrijwel onmiddellijk met de bouw van weer een nieuwe attractie.
Ditmaal koos Hans voor de " Musik Express " van P.J. Stuy - Kunkels, weliswaar weer een snelheidsmolen, maar nu van een ander type. De voorlopige bouwkosten werden beraamd op zo'n 5000 gulden, een enorm bedrag, maar er zijn dan ook 3500 lampjes in verwerkt die door een computer worden aangestuurd. In 1995 was er al tien jaar aangewerkt en het einde komt in zicht.

Opa's miniaturen uit de jaren veertig vormen een groot contrast met de moderne attracties van kleinzoon Hans.
Maar ja, de kermis gaat met zijn tijd mee, maar zal altijd , weliswaar in een andere vormgeving en met gebruikmaking van andere technieken een tot de verbeelding sprekend volksvermaak blijven.
Alle hedendaagse pretparken, zoals Efteling en Disney World, hebben dezelfde genen waarbij techniek, nostalgie en kitsch op een harmonische wijze zijn verweven, en de kinderen hun ouders weer kinderen zien worden in deze degenererende tijd.

Opa Hendrikus en vader Franciscus hebben dit helaas niet meer mogen meemaken, maar het is wel dankzij hen dat bij de beide broers, Hennie en Hans, de liefde voor de kermis is blijven voortbestaan.

 

top      

www.geslacht-vanoers.nl