GENEALOGIE VAN HET GESLACHT VAN OERS Sluiten       
Vorige       
SCHIPPER ( B7.30.1 ) B8.24

FRANCISCUS VAN OERS
o 24.02.1871 Schiedam
b Kuiper bij een Jeneverstokerij
+

zv Adrianus en Maria Schoenmaker
ELIZABETH SCHIPPER
o 08.01.1867 Schiedam
x 04.06.1896 Schiedam
+


1.KIND (levenloos)
      o / + 09.06.1902 Schiedam

2.JOHANNES ANTHONIUS (3 mnd)
      o 00.07.1903 Rotterdam
      + 31.10.1903 Rotterdam


Franciscus was kuiper in de jeneverstokerijen van Schiedam. Hij was niet de enige kuiper, want er waren een groot aantal stokerijen in Schiedam. Kortom de hele stad leefde er van en had dan ook de bijnaam "ZWART NAZARETH ".

Reeds in de Middeleeuwen was men in de Lage Landen bekend met Jenever.
De drank had een medicinale achtergrond en kreeg zijn eerste grote verspreiding tijdens de pestepidemieŽn die in de Middeleeuwen Europa teisterden. De 18e eeuw werd voor Schiedam de "Gouden Eeuw" omdat door de stilgevallen drankimport uit Frankrijk de massale opkomst van de vele jeneverstokerijen vergroot.
In 1795 waren er 188 stokerijen in Schiedam welke uitgroeiden tot 392 in 1881.

Jenever werd ook vervaardigd in BelgiŽ, enkele steden in noord Frankrijk ( onder de naam " geniťvre " ) en in noordwest Duitsland ( " Schnaps " ).
Door toedoen van koning-stadhouder Willem III, die tijdens zijn Engels koningschap de handel uit de Nederlanden met belastingmaatregelen trachtte te bevorderen, werd het drankje onder de naam Gin ook in Engeland populair. Engelse distillateurs trachtten de Jenever na te maken, maar misten de juiste receptuur, zodat ze in Schiedam zeiden " dat het typische bleke "stif-upperlip" gezicht van de Engelsen komt door dit misdistillaat.
De basisgrondstoffen van de klassieke Jenever zijn gerst, rogge en mais. Het gerst wordt in de branderij tot mout verwerkt waardoor enzymen vrijkomen, die zetmeel in suiker omzetten, wat daarna wordt vermengd met maÔs en rogge. Aan het aldus verkregen mengsel wordt gist toegevoegd. Na dit proces ontstaat een alcoholrijke substantie en kan nu worden gedistilleerd.
De eerste distillatie levert het RUWNAT ( alcohalpercentage 20% ). Distillatie van het ruwnat levert ENKELNAT ( 30% ) op en na de derde distillatie ontstaat het BESTNAT ( 46.5% ).
De rest van het proces vindt niet plaats in de branderij maar in de distilleerderij. ( Met een Jeneverstokerij wordt een combinatie van branderij en distilleerderij bedoeld).
Om de grondstoffen voor de Jenever te kunnen vermalen werden er vijf windmolens gebouwd, ( De Noord, Vrijheid, Walvisch, Drie Koornbloemen en de Nieuwe Palmboom ), die boven de pakhuizen moesten uitsteken om wind te vangen en daarom de hoogste molens van de wereld werden


Koemarkt, Schiedam


top      

www.geslacht-vanoers.nl